Ahad, Januari 31

Jenis-Jenis Perangai Manusia.....Di Sekolah dan Di Mana-mana
Ada orang kata...kita ni rambut sama hitam tapi hati lain sangat antara satu sama lain...masalahnya kita xleh nak baca apa yang sedang orang lain pikir tentang diri kita....termasuk le sahabat baik kita sendiri....kalulah Allah bagi peluang kita boleh membaca apa yang orang lain pikit tentang diri kita tentu kita xsenang duduk sebab banyak benda yang kita buat bukannya semua orang lain suka termasuklah insan2 rapat dan yang kita sayang...cuma mereka xmeluahkan apa yang mereka rasa demi menjaga hati dan perasaan kita....Oleh itu di bawah ini antara jenis-jenis manusia yang boleh kita pilih yang mana satu mewakili diri kita...kalu ada persamaannya..dan kita dapati banyak yang xbaik dalam diri kita...boleh le kita ubah atau perbaiki diri demi mencapai keunggulan keperibadian kita...sebab insan yang unggul ialah manusia yang sentiasa berusaha memperbaiki setiap kelemahan diri dari semasa ke semasa....
1. Adventurous
- Manusia jenis ini suka mencuba perkara yang berbeza-beza dan juga perkara yang menarik, walau pun membahayakan diri sendiri.
- Tak banyak manusia jenis ini di sekolah, contohnya kalau P & P tu....dok ulang kaedah lama dari dulu, kini dan selamanya. Macam mana anak murid nak minat belajar....mengajar dah 15 tahun, modul satu apa pun tak buat....lepas tu dok mengaku bagus mengajar. Bagus tahik kucing.....Kalau pelajar tak dapat menguasai apa yang di ajar....mula lah nak salahkan pelajar. Ingat "Customer is the king". Kalau spesis cikgu-cikgu lama...nak mengajar menggunakan TMK jangan harap...dah la tak tahu....malas pulak nak belajar.....pelajar dah maju ke depan....cikgu masih terhegeh-hegeh.....

2. Aggressive
- berkelakuan atau bersikap mudah marah dan sentiasa ingin bergaduh.
- Contoh terbaru....guru bergaduh dengan guru....guru tampar pelajar....pelajar tampar guru....ibu tampar guru.....
- lepas ini....jangan ada pulak guru tampar guru besar.....guru besar tampar guru.....

3. Artistic
- sangat bagus dalam hal-hal berkenaan lukis melukis dan unsur2 kesenian. Mempunyai daya imaginasi yang tinggi.
- biasanya guru Pendidikan Seni Visual....jadi mangsa untuk buat Mural di dinding bangunan sekolah.

5. Calm
- Sangat tenang, daya kesabaran yang tinggi dan sukar marah.
- Ramai jugak di sekolah jenis ini....yang dia tahu mengajar aje....kelas 'out of control'....anak murid di belakang lintang pukang.....dia tak kisah.....tenang....hinggakan cikgu di kelas sebelah ingat guru tidak ada dalam kelas tersebut.....intai-intai rupanya ada....sungguh calm guru tersebut. Kelas kotor pun, dia buat tak tahu jugak....mengajar...dan mengajar. Gua tabik....gua tabik betul dengan guru jenis ini!

7. Cheerful
- Sentiasa gembira, senyum dan ramah tamah.
- Jarang ada....kalau ada pun terlebih Cheerful...tak tahu apa benda yang dibuat di sekolah...yang dia tahu gelak....lepas tu ketawa...lepas tu gelak lagi....macam kat hospital sakit jiwa. Kerja habuk pun tak jalan....

8. Conceited
- Terlalu yakin dengan kebolehan dan pencapaian diri sendiri@Perasan Bagus
- Spesies masuk "bakul angkat sendiri". Buat kerja tidak perlu bantuan orang....buat senyap-senyap aje, tak nak orang tahu....takut-takut orang lain tiru idea dia. Spesies jenis ini, kalau pindah sekolah, dok jaja satu sekolah tentang kebaikan dan kebagusannya di sekolah lama....nak muntah kalau dengar ceritanya...kalau lu buat kerja bagus....lama2 orang tahu jugak, tak payah nak bangga diri.

9. Critical
- Selalu bersangka buruk dengan kerja-kerja yang dibuat oleh orang lain atau apa sahaja yang dikatakan oleh lain
- Ada la seorang dua...semua kerja orang lain buat tak bagus, hanya kerja dia aje yang baik. Mulalah nak komen kerja orang itu...orang ini. Kalau dalam mesyuarat tak ada pulak nak bagi komen, tapi selepas mesyuarat....mulalah dicanang satu sekolah...program ini tidak bagus...program ini tidak sesuai....dasar hati busuk.

10. Cruel
- Dengan senyaja, menyakitkan hati orang dan membuat orang marah.
- Jenis ini suka mengenakan orang...."Siap, dalam mesyuarat nanti aku akan hentam Bos, GPK dan siapa saja, asal aku puas hati...". Tapi kalau bos nak tukar manusia jenis, marah la pulak...kata bos kejam...bos tak sebulu dengan dia...wah hal...dia yang banyak komplen pasal bos...pelik..pelik.
- Bos pun, kadang-kadang kejam jugak....ada ke patut, sebut terang-terang nama individu yang buat kesalahan tak seberapa....macamlah dia tidak pernah jadi guru biasa....bertimbang rasa dan berbudi bicara la sikit....tak rugi pun.

11. Energetic
- sangat aktif dan boleh melakukan banyak kerja tanpa rasa letih dan jemu.
- Kalau ada jenis ini, bertuah sekolah tapi payah nak dapat...buat kerja sikit komplen....asyik aku je kerja lebih...cikgu lain dok goyang kaki.
- Kalau dapat jenis ini, bagi APC tiap-taip tahun tak apa.....ini nak APC, kerja malas nak mampus, tak dapat...mula lah jaja cerita satu sekolah.....GPK dan BOS tidak adil....pilih KRONI aje...

12. Fussy
- Cerewet.
- Cerewet aje tak apa, ini jenis cerewet nak mampos....sorry bahasa kasar sikit.
- semua nak perfect....biasanya BOS la bersikap macam nie...tambah-tambah lagi kalau jenis perempuan...kalau buat surat tu, silap satu perkataan pun...suruh diperbetulkan balik....
- Ideanya aje yang betul....idea orang macam sampah. Kalau dapat BOS jenis cerewet tahap tinggi, bukan sahaja guru yang menyampah....bah kan tukang sapu, tukang kebun dan makcik kantin tak suka....waima...kucing pun tak suka. Ada ke patut, hari ini tanam bunga kat sini....esok-esoknya diarah tukang kebun pindah kat lain....contoh cerewet tahap tinggi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan