Sabtu, Januari 23

APA YANG MEMBEZAKAN KITA DENGAN INSAN-INSAN YANG TELAH BERJAYA DALAM HIDUPNYA...T.C Hamlett bercerita mengenai kisah dua ekor katak yang jatuh ke dalam satu tempayan susu lembu segar. Dinding tempayan itu licin dan curam , manakala susu lembu di dalamnya begitu sejuk‘ alamak macamana ni ?

Kata katak pertama.
‘ Ini takdir , tiada ada orang yang akan menolong kita. Selamat tinggal sahabatku.
Selamat tinggal dunia yang menyedihkan ‘ . Katanya lagi sambil menangis dan akhirnya dia pun tenggelam. Tetapi , katak yang kedua it terus mengayuh kakinya dan mula berenang.

Sesekali dia berhenti bagi menyapu mukanya dan menyeringkan matanya yang penuh dengan susu.‘ Biarlah aku berenang sekejap. Tidak ada gunanya sekiranya seekor lagi katak mati ‘Jadi si katak pun terus berenang.Selama beberapa jam dia menendang dan berenang itu , tidak sekali pun menyeluh. Kayuhan kaki katak yang tidak berhenti2 itu akhirnya susu lembu di dalam tempayan it terus menjadi keras.

Selepas susu berubah menjadi mentega , katak itu pun melompat keluar daripada tempayan dan berjaya menyelamatkan diri.

Moral Cerita...
Satu perkara yang membezakan antara kedua katak tadi adalah :
cara mereka melihat dunia di sekeliling mereka dan bagaimana mereka bertindakan terhadap dugaan dan cabaran yang di hadapi. BAGAIMANA KITA MELIHAT MASALAH @
CABARAN ITU YANG MEMBEZAKAN KITA. Apa yang membentuk pemikiran kita untuk menafsirkan cabaran tersebut :

persekitaran yang datang daripada SIKAP kita yang terbentuk daripada persekitaran,
pengalaman, pendidikan( sebab itu dikatakan – untuk melihat siapa kita 5 tahun akan datang lihat buku apa yang dia baca hari ini ).Menurut Stephen Covey ‘ sekiranya kita melihat sesuatu masalah dan dugaan itu berpunca daripada diri kita ,
maka sebenarnya diri kita sendirilah yang sedang bermasalah

Pepatah Cina ada berkata
daripada menyalahkan kegelapan , lebih baik ambil sebatang lilin dan menyalakan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan