Sabtu, Jun 6

ADAKAH EGOMU..TIDAK MEMBEBANKAN ORANG LAINIni cuba pandangan peribadi...mungkin ada yang tidak setuju..perbezaan pendapat itu bagus, kalu ada di antara sahabat2 pembaca yang tidak setuju..kalu ada yg tidak setuju..saya amat menggalakkan memberikan pendapat..berile komen yg membina..kerana kita cuma insan biasa yang kadang kala tidak sedar bahawa ada kalanya pendapat kite kurang tepat..

Untuk renungan Para Isteri dan Suami..serta Bakal2 mengisi Jawatan itu..

Boleh kah seorang isteri memasang ego ? dan apa ke jadahnya ego ini..
Ego dalam pengertian rumahtangga...tidak mahu beralah akan pegangannya atau pendapatnya ke atas kehendak kehendaknya (seorang isteri)

Bolehkah kita memasang ego demi kesejahteraan rumahtangga...bagi aku..jikalau kehendak itu tidak berpasakkan agama..maka bodohlah seorang isteri itu dan rugilah dirinya yang memegang watak isteri.., bila kita berkeputusan degil, hendaklah kita sandarkan kewarasan degil itu dari segi syarak dan tuntutan agama.

Isteri yang berwawasan, cerdik adalah lambamg kesejahteraan sebuah keluarga, tunggak kejayaan sebuah keluarga juga keamanan sebuah keluarga. Ia amat banyak memerlukan pengorbanan seorang isteri dan hanya isteri yang waras layak memegang ego.

Ego seorang isteri yang waras, sesekali tidak akan di benarkan anak anaknya melihat kekurangan suaminya, dia rela keras hati demi menjaga hati anak anaknya Anak anak di larang sekali memikul masalah hatinya yang dia sendiri tidak dapat menguruskan.

Isteri yang hanya nampak kekurangan suami, bagai dibutakan hatinya tidak dapat meraih kesempatan yang turun yang diberikan sepercuma itu. Setiap bencana adalah ujian memertabatkan dia ke peringkat yang lebih tinggi.Para suami pun kenelah rasional dalam setiap tindakan...

Masalah masalah seorang isteri kerana kekurangan kekurangan suami kerana sentiasa menginginkan suami idealistic akan kecundang akhirnya. Mana mungkin kita mendapat kan suami yang kita inginkan sedang suami kita juga tidak dapat seorang isteri yang dia inginkan.Oleh itu terimalah tiap kelebihan dan kekurangan pasangan kita seadanya.

Pertama tama...ketika menjejaki alam perkahwinan...apakah berlaku paksaan ke atas diri kita..jika tidak..maka kita sudah akur akan sumpah setia kita kepada Allah untuk menjadi seorang isteri dan Suami yang taat lagi sabar akan ujian Allah ke atas diri kita. Maka selalulah kita renungi dan muhasabah diri adakah setiap tindakan kita adalah merupakan Ego yang membawa kebaikan kepada Ikatan atau Istana cinta Perkahwinan yang sedang bina atau lebih kepada sikap Ego yang akhirnya membawa kemusnahan kepada Istana tersebut...Sesal dulu pendapatan..sesal kemudian tidak berguna...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan