Selasa, Ogos 25

Pastikan Hari ini milik anda

Apabila anda berada di pagi hari, janganlah menunggu waktu petang, kerana hari ini adalah kesempatan untuk hidup. Oleh kerana itu, anda tidak perlu memikirkan hari kelmarin yang telah berlalu dengan segala kebaikan dan keburukan yang menghiasinya. Tidak juga dengan hari esok yang belum tentu datang
Hari yang saat ini mataharinya menyinari anda, dan siangnya menyapa anda, membuat anda mampu memandang alam sekitar. Itulah hari anda, maka manfaatkan hari itu sebaik-baiknya! Maka anggaplah masa hidup anda hanya hari ini saja, atau seakan-akan anda dilahirkan hari ini dan akan mati hari ini juga.
Falsafah ini akan menyelamatkan kehidupan anda,sehingga tidak tersepit di antara dua kehidupan, masa lalu dengan berbagai kesedihan dan kegundahan yang terjadi pada masa itu,dan masa depan yang penuh ketidakpastian dan acapkali menakutkan.
Pusatkanlah seluruh perhatian dan kreativiti anda untuk satu hari ini saja. Dan pada hari inilah, anda harus bertekad mempersembahkan kualiti solat yang paling khusyu` membaca dan memahami AL-QURAN secara mendalam, merenungi kehidupan dunia dengan sepenuh hati, keseimbangan dalam sehala hal, keindahan dalam akhlak, kerelaan dengan semua yang ALLAH berikan, perhatian terhadap keadaan sekitar, perhatian terhadap kesehatan jiwa dan raga serta memberi manfaat kepada orang lain.
Untuk hari ini, anda mulai membahagi waktu dengan bijak. Jadikanlah setiap minit seakan ribuan tahun dan setiap detik seakan ratusan tahun,tanamlah kebaikan sebanyak-banyaknya pada hari itu; memelihara indahnya kehidupan, meminta ampunan dari pelbagai dosa yang telah dilakukan, mengingat TUHAN, dan mempersiapkan diri untuk pergi jauh. Denagn demikian, hidup anda hari ini akan penuh kebahagiaan, merasa aman dan tenteram serta menerima rezeki isteri, suami, anak-anak, tugas-tugas, tempat tinggal dan ilmu pengetahuaan dengan tangan terbuka dan rasa syukur.

TERIMALAH SEMUA YANG TELAH ALLAH BERIKAN KEPADAMU DAN JADILAH KAMU TERMASUK ORANG-ORANG YANG BERSYUKUR (AL-A`RAF`:144)

Hidup anda pada hari ini juga tanpa kesedihan, gangguan, kemarahan, kedengkian dan kebencian atau sakit hati. Jangan lupa hendaklah mengukir sebuah tulisan dalam hati anda atau di meja tempat bekerja: `Hari ini adalah milikmu`.yakni; apabila hari ini anda dapat memakan nasi yang harum baunya, maka apakah anda masih berfikir tentang nasi basi yang telah makan kelmarin, akan membahayakan kesihatan anda? Mungkin anda akan berfikir tentang nasi yang anda akan makan pada esok hari, padahal nasi tersebut masih ada dalam angan-angan.
Apabila hari ini anda dapat minum air dingin yang menyegarkan, mengapa anda mahu bersedih atas air masin yang anda minum kelmarin, atau meinginkan air esok yang masin dan panas?
Seandainya anda percaya akan diri sendiri dan mampu mengerjakan segala sesuatu dengan semangat dan tekad yang kuat anda akan dapat menundukkan diri anda untuk berpeganag pada prinsip; `masa hidupku hanyalah pada harini` prinsip inilah yang akan menyebukkan diri anda setiap detik untuk selalu memperbaiki keadaan, sekaligus berusaha meningkatkan mutu kerja dan membersihkan amal perbuatan anda.
Dan itu, akan membuat anda berkata di dalam hati; `hanya hari ini aku berkesempatan mengatakan yang baik-baik sahaja; tidak bercakap kotor dan menjijikkan, tidak akan pernah mencela, mengherdik, membicarakan keburukan orang lain. Hanya hari ini aku berkesempatan mengemas rumah dan pejabat agar tidak berserabut. Dan akan kerana hari ini aku akan hidup, maka aku memperhatikan kebersihanku. Penampilanku, tutur kata ku dan tindak tanduk.’
Kerana hanya akan hidup hari ini, maka aku akan untuk taat kepada TUHANku, mengerjakan SOLAT sesempurna mungkin, membekal diri dengan solat sunat, berpegang teguh pada Al-Quran , mengkaji dan mencatat segala yang bermanfaat dalamnya.
Aku hanya akan hidup hari ini, kerana itu aku akan menanam dalam hatiku semua nilai keutamaan dan mencabut darinya pohon-pohon kejahatan yang ku tanam sampai ke akar-akarnya, dan , mematahkan ranting-rantingnya yang berduri; seperti sifat takabur, ujub, riak dam buruk sangka.
Hanya aku harini aku akan dapat menghirup udara kehidupan maka aku akan berbuat baik kepada orang lain dan menghulurkan kepada sesiapapun. Aku akan menjenguk orang yang sakit, menghantar jenazah, menunjuk jalan yang benar bagi sesat, memberi makan kepada orang yang kelaparan, menolong orang yang kesulitan, membantu orang yang dizalimi, meringankan penderitaan orang lemah, mengasihani orang yang menderita, hormat orang alim, menyayangi anak kecil berbakti kepada orang tua.
Aku hanya akan hidup hari ini, maka aku akan mengucapkan : `wahai masa lalu yang telah berlalu, tenggelam lah seperti mataharimu. Aku tak akan pernah menanagisi kepemergianmu, dan kamu tak kan pernah melihat ku termenung sedetik pun untuk mengingatimu. Kamu telah meninggalkan kami semua, pergi dan tidak kembali lagi.`
‘ Wahai masa depan, engkau masih dalam keghaiban! Maka aku tidak akan bermain dengan khayalan dan menjual diri hanya untuk sebuah dugaan. Akupun tidak bakal memburu sesuatu yang belum tentu ada, kerana esok mungkin tiada sesuatu; `esok adalah suatu yang belum diciptakan dan tiada satu pun darinya yang dapat disebutkan.`
`HARI INI MILIK ANDA` , adalah ungkapan yang paling indah dalam kamus kebahagiaan, kamus bagi mereka yang ingin kan kehidupan paling indah dan menyenangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan