Ahad, April 11

Antara Cinta Dan KeluargaCinta dan keluarga yang mana lebih penting?

Kenapa tiba-tiba saja aku melontarkan soalan ini? Kerana ada orang yang membuang cinta kerana keluarga dan ada juga orang yang membuang keluarga kerana cinta.

Orang yang cintanya sesuci embun, tetapi terhalang oleh keluarga sanggup membuang cinta tersebut biarpun sakit kerana sayangnya kepada keluarga melebihi nilai cintanya. Manakala orang yang mengagungkan cinta pula rela membuang keluarga kerana keagungan cintanya mengatasi keagungan cinta Romeo dan Juliet.

Orang pertama yang membuang cinta kerana keluarga dipandang mulia kerana tidak rela menyakiti hati keluarga yang disayangi. Manakala orang kedua yang membuang keluarga dilabel anak derhaka kerana menukarkan cinta dengan kasig sayang keluarga.

Namun, cinta itu sesuatu yang halus, indah dan sukar difahami. Perikatan keluarga pula sukar diputuskan. Apabila terdesak, tidak kurang yang memilih bersekedudukan tanpa pengetahuan keluarga, kononnya inilah jalan keluar yang paling baik. Aduhai, tiada pilihan lain lagikah? Cinta suci tak patut dilumuri dosa-dosa.

Dan yang paling teruk lagi apabila ada yang memilih untuk terjun sungai, menjerat leher sendiri atau meneguk racun rumpai. Ini bukan jalan keluar, tetapi jalan jahanam. Tetapi apabila terdesak, dunia seperti akan menyerkup bumi, individu akan memilih untuk "tidur" selamanya dengan harapan apabila bangun semula semua masalah telah selesai. Hakikatnya, tidak semudah itu. Masalah umpama bebayang yang akan mengekori kita ke alam mana jua.

Akhir-akhir ini ramai pasangan bercinta yang memilih mana-mana satu daripada 4 jalan di atas walaupun jalan lain masih ada. Jalan lain itu jalan mana? Cari penasihat. Ya. Carilah kaunselor cinta, pakar motivasi, pakar agama atau apa-apa yang dapat membantu keluarkan kita daripada kekusutan cinta. Betapa hebatnya cinta pasti ada kurangnya. Betapa kerasnya keluarga pasti ada lembutnya. Cinta tak boleh bernafas seenaknya tanpa restu keluarga. Keluarga akan sepi tanpa kasih sayang sejati. Kasih sayang sejati pastinya tiada dalam paksaan, termasuk paksaan dalam bercinta.

Cinta suci dan keluarga mesti diupayakan agar tidak terbuang mana-mana satu kerana kedua-duanya amat bernilai.

Cinta kepada pasangan dan kasih sayang keluarga mesti hidup dan subur beriringan. Sekiranya kedua-duanya dipisahkan, manusia tiada banyak pilihan untuk menikmati hidup yang bahagia!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan